Misschien komt dit je bekend voor: ik heb een computervoedingstester, een klein maar o zo handig apparaatje om te kijken of de voeding van een computer nog werkt of defect is; onmisbaar bij reparaties aan computers.

Het apparaat bestaat uit een kunststof doosje met divers aansluitingen voor computerstekkertjes, en LED-lichtjes die aangeven of (een deel van) de computervoeding werkt of niet.

Helaas heeft de fabrikant een laagje “softgrip siliconen” op het doosje aangebracht, zodat het oppervlak wat ruwer wordt en niet zo snel uit je vingers glipt.
Helaas, zeg ik, want die siliconenlaag heeft de vervelende eigenschap om in de loop der jaren plakkerig te worden, en zelfs af te geven op kleding.
Ook zat het oppervlak vol met (katten)haren.
Dat maakt het apparaatje praktisch onbruikbaar.

Op internet vond ik een tip om zo’n siliconenlaag te “ontkleven”: wassen met warm water en soda.
Naar verluidt werkt dit prima, maar omdat ik geen soda in huis had, heb ik het eens geprobeerd met Vanish Oxy, lauw water en een schuursponsje.
Uiteraard wel even de elektronica uit het doosje geschroefd, daarna het doosje op deze manier gereinigd, en binnen 2 minuten was het weer normaal beet te pakken!
En gelukkig bleek de tekst niet weggepoetst te zijn, die zat kennelijk onder het siliconenlaagje.

Wel wordt het oppervlak wat dof, maar ik ben heel blij dat het apparaatje weer gewoon bruikbaar is.