Regelmatig heb ik de wetenschappelijke naam nodig van een diersoort, of een Engelse vertaling van een soortnaam.

In het verleden heb ik daarom een (Windows) programmaatje geschreven dat m.b.v. Wikipedia eerst de wetenschappelijke naam opzoekt, en vervolgens a.d.h.v. die wetenschappelijke naam de vertaling naar één van de ruim 250 ondersteunde talen.

Hoewel ik dit programmaatje lange tijd tot volle tevredenheid gebruikt heb, was het onderhoud (lees: aanpassen aan veranderende Wikipedia pagina’s) vrij arbeidsintensief.
Vandaar dat ik onlangs een geheel nieuwe versie heb geschreven: veel sneller, nauwkeuriger (minder ontbrekende vertalingen, minder fouten bij namen met meerdere betekenissen), met meer instellingen, en voor mij heel belangrijk: makkelijker te onderhouden.

Het programma is te downloaden op www.robvanderwoude.com/birdname.php


Hoewel de nieuwe versie van het programma de eerste keer in het Engels opstart, is het vrij eenvoudig naar Nederlands over te zetten: klik op de knop “Settings”, kies als “Program interface language” Nederlands, kies als “Input language” eveneens Nederlands, kies eventueel vast de meest gebruikte talen voor de 3 “Languages for translation”, en klik op “Save”. Zodra de “Program interface language” naar Nederlands is omgezet, wordt ook de Help in het Nederlands gegeven.

Veel plezier er mee!