Afgezien van de kermis, was de grootste publiekstrekker van het Bevrijdingsfestival 2015 in Zaandam de dropping van 10000 spekkies in het Veldpark vanuit een heuse Catalina, een watervliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog.


Door sterke wind en naderend onweer werden veel activiteiten door het hele land afgelast, maar de dropping ging door.

Die zelfde wind zorgde dat het lastig mikken was met de lading spekkies: een groot deel belandde in de omliggende woonwijken, op het dak van het ziekenhuis, in de sloot, en in de Heemtuin, die gelukkig gesloten was.
Om te voorkomen dat de Heemtuin morgen vertrapt wordt door geluks- en spekkies-zoekers, hebben we meteen na de dropping de spekkies in de Heemtuin verzameld en aan de poort uitgedeeld.

Voor een deel van de spekkies kwam de hulp te laat, die waren al aangevreten door eksters en kauwen.