Ik heb een aantal van mijn panorama foto’s op mijn site gezet.
In 2005 begon ik met experimenteren. Toendertijd was AutoStitch het “state-of-the-art” programma voor het automatisch “aan elkaar knopen” van meerdere foto’s tot een panorama. Het was z’n tijd ver vooruit, en bijzonder gebruikersvriendelijk.

Let op het woord “was”…

Hoewel AutoStitch nog steeds prima bruikbaar is, is het inmiddels qua gebruikersvriendelijkheid en snelheid ingehaald door een gratis programma van Microsoft: Image Composite Editor ofwel ICE.
Het programma werkt ruim 10x zo snel op mijn Windows 7 computer, en heeft minder last van “spookbeelden” als er een bewegend voorwerp in beeld was tijdens het maken van de opnamen. Wel heb je een kleine kans op plotselinge overgangen, alsof je 2 geprinte foto’s niet helemaal goed aan elkaar hebt geplakt. Dit is bijvoorbeeld te zien bij de Lancasterdijk panorama’s.
Mijn panorama van Donna Nook kreeg ik met ICE niet voor elkaar, en met AutoStitch wel. Voorlopig blijven beide dan ook naast elkaar staan op mijn computer.

Geloof me niet op mijn woord, ga kijken en zelf proberen, het is nog nooit zo simpel geweest.