We zijn net terug van een week vakantie op Texel.
We huurden vakantiehuisje De Bemes aan de Stuifweg in Oosterend, een absolute aanrader voor rustzoekers. Het ligt tussen Wagejot, Drijvers Vogelweid De Bol, het wad en het nieuwe gebied van Natuurmonumenten, Utopia.
Ik heb geen fiets nodig gehad, de afgelopen week.

Jonge kluten zijn in deze tijd van het jaar gegarandeerd te zien in Wagejot.
Ga rustig in de berm zitten, schenk jezelf een kop koffie in (thermoskan mee!), en wacht een kwartier. Zelfs bij de huidige droogte lopen de jonge kluten tegen die tijd nog net niet over je voeten smileyHet onlangs officieel geopende gebied Utopia was een aangename verrassing. Mijn complimenten aan Natuurmonumenten!
Staande aan de Stuifweg telden we er al 8 jonge kluten, zij het iets verder weg dan bij Wagejot. Het gebied is tevens een hoogwatervluchtplaats voor lepelaars, wat me heel wat fraaie plaatjes opleverde:
Ook op het wad waren lepelaars te vinden, meestal ver weg bij laag water, maar bij opkomend tij ook dichter bij de dijk. Dit groepje zagen we tegen zonsondergang:


Voor de tijden van hoog en laag water kun je bij de plaatselijke VVV een getijdentabel voor het hele jaar ophalen, maar je kunt de tijden ook opzoeken op internet.

Op het wad bij De Cocksdorp zie je bij laag water vrijwel altijd bergeenden fourageren:


Maar als je goed oplet, zie je er ook huiszwaluwen, die modder komen ophalen om hun nest mee te bouwen of repararen.

Lopend langs Drijvers Vogelweid De Bol vliegen de alarmerende grutto’s en kieviten je om de oren:En last but not least, tijdens de overtocht met de veerboot kun je meeuwen van heel dichtbij bewonderen: